Trend Kokuları Yakından Tanıyalım: Popüler Esanslar

Esans, doğada kendiliğinden olan kokuların özüdür, tıpatıp aynılarıdır. Esans yapımı Orta Asya, Mısır ve Mezopotamya medeniyetlerine kadar dayanan, tarihi geçmişe sahiptir. İnsanların hoş kokulara ilgi duyması, tarihte öncelikle dini törenlerinde yakmış oldukları kokulu ağaç ve bitkiler ile başlamıştır. Sonrasında güzel kokulu ağaç ve bitki dallarını suya bandırıp tenlerine sürmeyi bulmuşlar, böylelikle ilk esans kokusu hayat bulmuştur.
Üretilen ilk esanslar, Fenikeli gemiciler, esnaflar aracılığıyla Akdeniz ülkesine gönderilerek yaygınlaşmıştır. Orta Çağ’da Arabistan ve İran’da esans üretimi fazla gelişmiş olup bölgeye uğrayan Haçlı Ordusu askerleri, doğunun esans üretme sanatını kavrayarak Avrupa’ya götürüp batı tarafında bilinmesini sağlamışlardır.
Avrupa’nın esans ile tanışmasının ardından Fransa’da Kral XlV. Ve XV. Louis’ler zamanında esans üretimi büyük bir öneme sahip oldu. Çok mühim bir ürün olmaya başladı. Fransa koku endüstrisinin temelleri bu dönemlerde başlayan esans üretimiyle atılmıştır. Eski dönemlerden bu yana esans imalatında kullanılan hoş kokular, yalnız bir kaynaktan değil pek çok kaynağın bütünleşmesi ile ortaya çıkarılmıştır.
Günümüz dünyasında beğeni sahibi olan hoş esans kokuları da hayvanlar, bitkiler ve suni kimyasallardan kaynaklanarak elde edilmiştir. Tek bir kokuya bağlı kalmadan başka kokuların birleştirilmesi ile yapılır.
Esans türleri yapıldıkları ham maddeye göre çeşitlenir. Bitki temel alınarak üretimi yapılan esanslar, hayvansal maddeler temel alınarak üretimi yapılanlar veya kimyasal bileşenler ile üretilenler olmak üzere çeşitlenmektedir. Bunlar da barındırdıkları nitelikler sebebiyle kendi içlerinde çeşitlilik kazanmaktadırlar. Meyve esansları, alkolsüz ve alkollü esanslar, çiçek esansları, odunsu esanslar, oryantal esanslar gibi pek çok esans türü bulunmaktadır.
Besin ürünleri için tercih edilen esanslar da vardır. Bitkilerin yaprak, tohum, sap, gövde, meyve, çiçek ve köklerinden üretilen esanslar, sunmuş oldukları kokular ile esans türlerinin ortaya çıkmasına imkan tanırlar. Bazı esansların üretiminde ise hem hayvani hem de bitki kaynaklı ham maddeler kullanılarak farklı esans karışımları ortaya çıkarılır.
Oryantal esans üretiminde genel olarak sümbülteber, misk ve amber gibi etkileyen ve bir miktar da ağır kokuların harmanlanması ile yapılır. Doğunun büyüleyici sırlarını içeren kokulardır. Romantik duygular yaşanmasına neden olan bu kokular dünya genelinde ünlü parfümlerin üretiminde de sık sık tercih edilir.
Çiçek esanslarıysa daha hafif kokulardan yapılan günlük kullanmaya uygun olan kokulardır. Kişiye tazelik ve canlılık katmaktadır, ilkbahar atmosferini taşıyan bu kokular, çoğunlukla bergamot, portakal, limon çiçeği gibi narenciye ürünlerinden yapılır. Yenilenmiş hissi uyandıran kokularsa orman bitkilerinin kokularını taşıyan esanslardır.